Dodany: 2010-10-20 09:17:26
 

Próchnica to najczęstsza dolegliwość, która dotyka nasze zęby. Jest ona najczęstszym powodem odwiedzania gabinetów stomatologicznych.


Według specjalistycznej lektury głównym powodem występowania próchnicy zębów są: bakterie, zbyt duża ilość spożywanych cukrów, genetyczne uwarunkowanie podatności zębów.

Jeżeli chodzi o bakterie wywołujące próchnicę, chodzi tu dokładnie o paciorkowce. Bakterie te są inicjatorami powstawania próchnicy. Wytwarzają kwas, który jest wynikiem metabolizowania cukrów. Środowisko o ph kwaśnym, czyli poniżej 5,5.

Cukry tak jak już było wspomniane są podstawą metabolizmu bakterii. Największą szkodę wyrządzają cukry sztuczne, rośliny.

Podatność na próchnicę jest cechą z uwarunkowaniami genetycznie oraz socjalnie. Można dziedziczyć skłonność do większej podatności na próchnicę. Można także swoim trybem życia zwiększa możliwość zwiększenia podatności na próchnicę.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Próchnica
Nick: